Het verhaal van La Palma (en El Hierro)

Het begon allemaal zo’n vier jaar geleden. Lianne was al een paar maandjes onderweg met haar PhD en ik was net afgestudeerd en begonnen met mijn baan in Brugge. Omdat we dat jaar onze zomervakantie maar heel beperkt hebben kunnen vieren vanwege de studies leek het ons een mooi plan om naar een warme bestemming te gaan tijdens de kerstvakantie. Lonneke kwam uiteindelijk met de gouden tip: een schattig appartementje in La Palma, inclusief huurauto en vlucht voor 8 dagen. Als Lonneke toch eens had geweten wat de gevolgen zouden zijn van haar tip…

Wij hadden het enorm naar onze zin op La Palma. Voor mij was het überhaupt voor het eerst dat ik op Spaans grondgebied was en de natuur, het eten en drinken en de cultuur bevielen enorm. We hadden twee dagen van te voren wandelschoenen gekocht bij de ANWB, en dat was blijkbaar niet voor niets. De wandelpaden waren goed onderhouden, maar het was wel eventjes wat anders dan een ochtendwandeling door de Soesterduinen. We keken onze ogen uit.

Één van de activiteiten was een bezoek aan de zoutpannen op het zuidelijkste punt van het eiland. De zoutpannen waren op zichzelf wel interessant, maar wat ons echt fascineerde was het grote zeilschip dat vlak onder de kust voorbij zeilde. We vroegen ons af: “Hoe vet zou het zijn om hier ooit zelf te zeilen?” En die vraag heeft ons niet los gelaten nadat we weer het vliegtuig uit waren gestapt in Nederland. De spreadsheets werden gevuld. De planningen werden gemaakt. Saga werd gekocht en juni dit jaar gooiden we de trossen los in Kampen.

De bewuste zeilboot vier jaar geleden.

Om gelijk maar de vraag te beantwoorden: het is super vet om hier zelf te zeilen! Toen we La Palma in zicht kregen gaf dat door onze vorige reis toch nog een specialer gevoel dan dat we kregen bij de andere Canarische Eilanden. Het is tenslotte niet elke dag dat een droom zo direct wordt verwezenlijkt.

Nadat Boris weer was vertrokken van boord, na een hele gezellige tijd, waren we weer op onszelf aangewezen. Of nou ja, Justin en Nicola van Zoe lagen ook in dezelfde haven. Lianne werkte meestal overdag aan haar thesis en ‘s avonds dronken we dan een biertje of aten we een pizzaatje met de crew van Zoe. Wanneer Lianne niet aan het werk was vergezelden we Justin, Nicola en hun tweejarige dochtertje Robin op tripjes door La Palma.

Maar ook daar kwam een einde aan toen Zoe vertrok richting La Gomera. Dus waren we weer op onszelf aangewezen. Of nou ja, Laura en Allen van de Ora Pai vroegen of we toevallig zin hadden om een hapje te eten in Santa Cruz de La Palma. Jullie weten allemaal vast dat Lianne en ik altijd zin hebben in lekker eten dus dat lieten we ons geen twee keer vragen. We gingen met z’n vieren voor een grote schaal paella en we konden weer een gezellige avond aan onze lijst toevoegen.

De slot hadden we dan echt even de tijd aan onszelf. Maar stilzitten is niet een van onze sterkste kanten dus we snelden naar de autoverhuur om voor een weekje een auto te huren. We waren niet ontevreden over de Fiat 500 die we aangeboden kregen en zijn gelijk het eiland rond gaan scheuren. De volgende dag zijn we gestart aan een mooie wandeling die we voor een deel vier jaar geleden ook hadden gemaakt. Deze wandeling brengt je naar één van de hoogste bergtoppen op het eiland waarbij je een schitterend uitzicht hebt over de Cumbre Vieja, de indrukwekkende vulkaanrug van La Palma. Maar in tegenstelling tot onze tocht van vier jaar geleden zijn we niet via dezelfde weg terug naar beneden gelopen, maar vervolgden we onze weg naar de Roque de los Muchachos, de hoogste piek van La Palma, in de hoop dat we daar een lift terug naar de parkeerplaats van onze Fiat zouden kunnen vinden. De wandeling liet niets te wensen over en het liften was ook eenvoudig. Onze lift werkte zelfs voor de observatoria van La Palma, dus wij waren een en al oor naar zijn verhalen. Zijn gehoest merkte we maar nauwelijks op.

Ook de volgende dagen waren we weer in touw om mooie wandelingen te maken en de natuurschoonheid van La Palma volledig in ons op te nemen. Maar er was wel iets geks aan de hand. Ik begon steeds minder energie te krijgen. En op een gegeven moment een kuchje. Toen Steve en Paul van zeilboot Tamboura uit de V.S. ons vroegen of we zin hadden om een klein biertje te komen drinken voordat ze aan hun oversteek naar Antigua begonnen heb ik toch maar de afstand bewaard en hebben we onze verhalen gedeeld vanaf de steiger. De volgende ochtend bleek dit een goede beslissing: ik testte positief voor corona.

Voor mij was corona een echte mannengriep. Ik kon niets meer en was heel zielig. Lianne moest maar voor mij zorgen. En ze deed niet alleen dat. Met de Fiat is ze drie dagen lang op en neer naar de Lidl, Hiperdino en Mercadona gereden om Saga af te toppen met proviand. Gelukkig mocht dat allemaal van de Spaanse coronaregels. De enige momenten dat ik buiten kwam was om Lianne te helpen met het sjouwen van de tassen. Na twee dagen koorts begon ik me alweer beter te voelen, en de laatste dag dat we de auto hadden zijn we nog eens de vulkaanrug opgereden om de sterren te bekijken. We hadden lichte twijfel of dat zou lukken omdat het volle maan was, maar de teleurstelling van het gebrek aan sterren werd overschaduwd door het magische licht dat de maan scheen op de Cumbre Vieja. We waren blij dat we er nog op uit waren gegaan.

En met het vertrek van mijn covid vertrokken we ook uit La Palma richting El Hierro. Een eiland waar we eigenlijk niet zoveel over hadden gehoord en ook geen hoge verwachtingen bij hadden. De zeiltocht was eindelijk weer eens plezierig en Saga deed het enorm goed. We voeren over een periode van vijf uur gemiddeld 7.1 knopen over de grond met zo’n 12-18 knopen wind. De haven was voor de verandering eens rustig en we mochten zelf een plekje uitzoeken. Diezelfde avond zijn we weer naar de autoverhuur gegaan om onszelf in staat te stellen het eiland te verkennen in drie dagen.

El Hierro is voor ons het laatste Canarische Eiland, maar zeker niet de minste. Sterker nog, we zouden het op een gedeelde tweede plaats zetten met La Gomera na La Palma. Het minimale toerisme, de groene hoogvlaktes en de piepkleine dorpjes maken het weer een compleet andere ervaring dan de andere eilanden. We hadden een toeristenpaspoort aangeschaft waarmee we alle 7 toeristische attracties van het eiland konden bezoeken. En op de eerste dag hadden we er al vier afgestreept, waaronder de heilige boom van het eiland, een openluchtmuseum met reuzenhagedissen, een geologisch museum en een geografisch museum. Binnen een dag kun je dus een behoorlijk idee krijgen van het ontstaan van El Hierro en de bijzondere eigenschappen van het eiland. We kunnen iedereen die eens tot rust wil komen op een bijzondere en afgelegen plek zeker El Hierro aanraden. Daarnaast hebben we Paul en Charlotte van zeilboot Quelinda ontmoet. Grappig genoeg zijn zij het eerste Nederlandse koppel bij wie we aan boord een biertje hebben gedronken. Zo ben je ver van huis eigenlijk nooit alleen. Er is altijd wel een boot te vinden waarmee je een gezellige avond kan beleven.

Bezoek in La Gomera en La Palma

Na vaker contact te hebben gehad met Bernhard en Lianne om langs te komen tijdens hun wereldreis, hadden we relatief last minute de knoop door gehakt dat ik van 8 tot 16 oktober 2022 zou langskomen in La Gomera en La Palma. Ik had er veel zin in en het was uiteindelijk ook een erg mooie reis. Hieronder een verhaaltje over de dagen die we samen hebben doorgebracht.

8 oktober – Aankomst en cocktails

Na een erg lange reis en weinig slaap kwam ik rond einde middag aan op het vliegveld in La Gomera. Daar stonden Ben en Lianne enthousiast te zwaaien – ze kwamen me ophalen van het airport met de huurauto. Na dit warme welkom zijn we nog een stukje over het eiland gaan rijden, hebben we lekker gegeten (tapas met o.a. ‘pulpo’), een zogenaamde ‘barraquito’ gedronken (erg lekker) en gingen we later cocktails drinken op een blijkbaar al goed bekende plek vlakbij Marina La Gomera. Hierna hebben Ben en ik nog een kleine uitstap gemaakt naar de latinobar bij de Marina waar de muziek op ongeveer 140 decibel stond. Gelukkig kwam er op een gegeven moment een einde aan; de muziek ging plots uit en alle lichten aan en braaf ging iedereen naar huis.

9 oktober – Auto

Licht geradbraakt van de avond ervoor stonden we op. We hadden de auto nóg een dag, dus we moesten wel goed gebruik daarvan gaan maken en weer op pad. We hebben vrij uitgebreid over het eiland gereden. Hierbij hebben we af een toe een korte wandeling gemaakt en hebben we de prachtige natuur van La Gomera mogen aanschouwen. Van een toevalligerwijs eerder La Gomera-bezoek kende ik nog een soort verlaten natuurzwembad waar we ook heen zijn geweest, hier heb ik een duik genomen.

10 oktober – Wahoo

Voor wat ik me herinner was 10 oktober een wat rustigere dag waarbij we voorbereidingen troffen voor de oversteek naar La Palma. Nog wat gesnorkeld en later op de dag kwamen Lianne en ik mensen tegen in de haven die net terugkwamen van ‘big game’ fishing met een aantal grote ‘wahoos’. Toevallig kende ik de soort vis, want de baseball club in Pensacola waar ik gestudeerd heb heette de ‘Blue Wahoos’. Ze boden ons gelijk een homp vis aan van zo’n 2kg – volgens de vissers een van de lekkerste vissen die er bestaat. En dit hebben we geweten. We hadden ceviche gemaakt als voorgerecht en daarna een enorm grote moot in boter gebakken. Ik denk een van de lekkerste vismaaltijden die ik ooit heb gehad.

11 oktober – Zeilen

Na de goede maaltijd de dag ervoor waren we helemaal op krachten gekomen om ’s ochtends vroeg uit de veren te gaan om naar La Palma te zeilen. Het was nog een overweging om naar Puerto Tazacorte te gaan of Marina La Palma, maar doordat Tazacorte vol zat moest de marina het wel worden. We werden goed Marina La Gomera uit begeleid door de erg behulpzame port control. Vervolgens hebben we een redelijk stuk gemotord onder La Gomera door. Door de hoogtes van de Canarische Eilanden zijn er bepaalde plekken waar het bijna helemaal windstil is, terwijl het aan de andere kant van het eiland keihard kan waaien. Wij zaten eerst in de luwte, waarna de wind nog redelijk aantrok. Vervolgens hebben we vrij hoog aan de wind met prima snelheid naar La Palma gevaren. Daar aangekomen nog even wat gegeten en op tijd gaan slapen.

12 oktober – Santa Cruz de la Palma en hike

De eerste echte dag in La Palma gingen we ’s ochends de stad verkennen. Uiteraard nog even een lekkere barraquito gedronken en genoten van de erg betaalbare broodjes. ’s Middags hebben Ben en ik op prima tempo een hike gedaan waarna we na een paar uurtjes weer thuis waren.

13 oktober – Werken

Door de last minute geplande vakantie gecombineerd met de drukte op werk moest ik een dagje werken tijdens de reis. Lianne heeft deze dag ook nog aan haar PhD gewerkt, een ook nog openstaande taak tijdens de trip.

14 oktober – Scooters dag 1 en Roque de los Muchachos

Op vrijdag gingen we ‘s ochtends met de bus naar El Paso (aan de andere kant van het eiland) om daar scooters te huren voor 2 dagen voor 20 euro per dag. Na de start, de berg op met een prachtig uitzicht, begon de scooter waar Ben en Lianne op zaten kuren te vertonen. Ik probeerde daarna nog even met de scooter door te rijden maar hij viel toen helemaal stil. Gelukkig waren we gestrand bij een goede bocadillo en barraquito tent (erg veel goede gezien tijdens de week). Na een broodje was de scooterverhuurder gelijk ter plaatse met een nieuwe scooter – vrij goed geregeld. Hierna waren we zonder panne Roque de los Muchachos opgereden (hoogste berg in La Palma). Het was er prachtig, maar ook heel erg koud en nat (later beneden kostte het nog even tijd om weer op temperatuur te komen). Op de Roque stonden veel bijzondere telescopen – een van de grootste observatoria in Europa.

15 oktober – Scooters dag 2 en vulkaan

De laatste echte dag (16 oktober zou ik ’s ochtends vroeg vertrekken). We zijn naar het zuiden van het eiland gereden met erg mooie uitzichten onderweg. Eenmaal op de zuiderlijke punt aangekomen hebben we gesnorkeld bij een prachtige plek met veel onderwater rotsen. Vervolgens zijn we gaan lunchen bij een heel goede tapas bar. Hierna kwam het bijzondere moment van de dag. Achteraf bleek het niet helemaal de bedoeling te zijn, maar we waren tijdens een hike vrij (te) dicht bij de actieve vulkaan te komen en hiervoor ook op onze vingers getikt door een beveiliger die in Almere had gewoond. Onderweg terug naar de verhuur zijn we door een gebied gereden dat nog vol lag met vulkanisch as. Hierna nog even hamburgers gegeten en naar huis gegaan.

16 oktober – Terugreis

Na een erg goede week ’s ochtends weer terug naar Nederland! Erg bedankt voor de leuke tijd en veel succes tijdens het verdere verloop van dit bijzondere avontuur!

Tenerife & La Gomera

Helaas had Lonneke het goede weer meegenomen naar Nederland en zaten we de volgende dagen opgescheept met ongekend slecht weer voor september in Tenerife. Er werd gewaarschuwd voor zware regenbuien, overstromingen en windstoten. Gelukkig lag Saga goed in de haven van Santa Cruz en hebben we ons niet hoeven vervelen. Laura en Allen, onze zeilvrienden die we ontmoet hebben in Porto Santo, lagen namelijk ook in de haven. Toen Lonneke nog aan boord was waren we al een keertje uitgenodigd om bij hun aan boord een drankje te komen drinken. Allen toverde allerlei lekkere drankjes naar boven en ik liet me geen twee keer vragen of ik nog iets wilde proberen. Als tegenprestatie had Lianne een paar dagen later een lekkere zeevruchtenpasta gekookt, die zeer gewaardeerd werd. Uiteindelijk hebben we nog een laatste mooie wandeling gemaakt in Tenerife voordat we de trossen los gooiden om naar La Gomera te zeilen.

De zeiltocht naar La Gomera was niet echt vermakelijk. De weersvoorspelling gaf goed weer aan, maar met de ervaring van het zeilen tussen de eilanden tot nu toe wisten we dat we daar niet helemaal vanuit konden gaan. We begonnen met het tweede rif in het grootzeil en de genua op de boom aan een voordewindse koers. Net de haven uit was de wind zo’n 15 knopen. Maar hoe verder we naar het zuiden van Tenerife gingen, hoe sterker deze aantrok. Op een gegeven moment voeren we met 35 knopen wind en besloten we de genua in te rollen. De golven waren niet hoog, maar zorgden er wel voor dat Saga net vervelend aan het rollen was. Dit duurde echter niet lang. Toen we net de zuidelijke kaap bij Tenerife om waren viel de wind ineens weg. We kwamen achter de luwte van El Teide. En ondanks dat de voorspelling dit wel had aangegeven waren we alsnog verbaasd dat de wind langzaam uit de andere richting aan begon te trekken. Het laatste stuk naar La Gomera werd dus een aandewindse koers. En ook hier was de wind verre van stabiel. Eerst was het windstil, toen 10 knopen en uiteindelijk vlak voor La Gomera was het weer 25 knopen. Zo bleven we bezig met de zeilen aanpassen. Dat zeilen tussen de eilanden blijft nog wennen.

Toen we La Gomera binnen kwamen varen waren we gelijk onder de indruk van de schoonheid van het eiland. De steile bruine kliffen zijn bekleed met groen en langs de hoogste kliffen glijden de witte wolken naar beneden. Het stadje San Sebastián de La Gomera heeft een belangrijke rol gespeeld voor ontdekkingsreizigers en je merkt dat deze geschiedenis nog steeds een belangrijke rol speelt voor het plaatsje. Met tot slot de twee mooie stranden in de buurt van de haven maakt dat La Gomera een mooie eiland is om een tijdje te blijven.

Een Koopmans 40 met de naam Zeezot trok natuurlijk onze aandacht in de haven. Dit bleek de boot te zijn van Anne en Marcel, die al een jaartje langer dan ons op pad zijn. Waar zij ooit hetzelfde plan hadden als ons, zijn ze zo betoverd geraakt door La Gomera dat ze er zijn gebleven en momenteel zelfs een huis aan het kopen zijn. Via hun hebben we ook Herwig en Lut leren kennen, twee Belgen die zich uiteindelijk meer thuis voelden op La Gomera dan in België. Tijdens de cocktails bij Cuba Libre (hier kreeg je de goedkoopste cocktails van de stad, wist Herwig te vertellen), werd ons bijgebracht wat de mooiste plekjes van het eiland waren, waar je het mooist kon snorkelen, waar je het mooist kon wandelen en welke activiteiten op het schema stonden van het festival. Zo hebben we La Gomera echt een beetje kunnen leren kennen.